- Štítky blogu
- BergHOFF
- gril
- grilovanie
- panvice
- wok
- svadobný dar
Grilovacia sezóna začína, máte už gril?
Pomaly, ale isto, sa opäť začína jedno z najlepších období roku. Konečne LETO! A čo to pre mnohých znamená? Okrem bazénov, dovoleniek a opaľovania sa, sa leto spája s grilovačkou, rodinou a priateľmi. Každá správna grilovačka potrebuje čo? Predsa gril. Čo je jeho súčasťou a aké typy poznáme si bližšie priblížime v článku.
Ak plánujete kúpiť gril, mali by ste vedieť pár užitočných rád. Rošt je základ. Ide o dôležitú pomôcku, na ktorú ukladáme mäso. Gurmáni radia, aby ste ho natreli cibuľou. Ak to tak urobíte, mäso sa o rošt neprilepí a mriežka ostane klzká. Ďalšie must-have kúsky, bez ktorých si nevieme gril predstaviť sú kliešte na obracanie mäsa, tácky, štetec na potieranie či rukavice odolné voči teplu. Ak ste profesionál, vhodný je teplomer, vďaka ktorému zistíte teplotu mäsa na grile.
Pri výbere grilu majte na pamäti priestor, ktorý máte k dispozícii. Grilovať sa dá aj v paneláku, keď máte k dispozícii balkón. Existujú aj malé grily, ktoré si so sebou dokážete zbaliť do prírody či na chatu a podobne. Ak vlastníte dom alebo máte k dispozícii veľký priestor, rozmyslite si, pre koľkých ľudí budete jedlo pripravovať a akú veľkú grilovaciu plochu potrebujete. Na výber máte mnohé alternatívy. Môžete sa rozhodovať medzi elektrickým, plynovým grilom či grilom na uhlie. Pokúsime sa vám ich priblížiť, no výber nechávame na vás.
Elektrický gril
Tento typ grilu využijete naozaj všade. V byte, na balkóne, terase, proste všade tam, kde máte prístup k zástrčke. Takéto grily sú nenáročné na údržbu, no umývajú sa už dlhšie. Treba dávať pozor najmä na vodu, aby sa nedostala do nesprávnych častí. Po grilovaní vytiahnite gril zo zástrčky, počkajte kým vychladne a potom odstraňujte prichytené zvyšky jedla. Nevýhodou tohto grilu je, že potrebuje neustály prísun elektriny. Bez toho to nepôjde.
Plynový gril
Ak patríte medzi „pohoďákov“, ktorý si vychutnávajú prítomný moment, plynový gril bude pre vás to pravé. Výhodou je jeho rýchle spojazdnenie, horáky sa okamžite rozpália a, čo je skvelé, teplotu môžete kontrolovať. Zabudnite na dym či prepálený tuk. Veľké plus dávame kvôli ľahkej obsluhe, a čo je dôležitejšie, aj údržbe, ktorá nie je komplikovaná a zvládne ju naozaj každý. Majte však na pamäti, že gril môžu obsluhovať len dospelé a zodpovedné osoby!
Gril na drevené uhlie
Gril na drevené uhlie je stále veľmi žiadaný. Jedlo podľa mnohých chutí na rozpálenej pahrebe oveľa lepšie a je krásne voňavé. Neodporúčame vám ho používať na balkóne, susedia vám za to nepoďakujú. A čo čistenie? Najlepšie je gril vyčistiť hneď po grilovaní. Je potrebné ho „vypáliť“. To sa robí až dovtedy, kým sa z krbu neprestane dymiť. Potom z neho odstráňte rošt a vyčistite ho špeciálnou kefou. Ostatné časti grilu jednoducho vyčistite hubkou.
Tak čo? Pomohli sme vám? Pre ktorý gril ste sa rozhodli? Ak už to je akýkoľvek typ, veríme, že si na pripravenom jedle skvelo pochutíte a váš nový gril vám bude dobre slúžiť mnoho rokov. Pamätajte však aj vy, že čím dôkladnejšie sa o veci staráte, tým viac predlžíte ich životnosť.