- Štítky blogu
- BergHOFF
- gril
- grilovanie
- panvice
- wok
- svadobný dar
Viete, aké typy panvíc máme?
Panvica patrí medzi must-have kúsok, ktorý nesmie chýbať v žiadnej kuchyni. Je potrebná pri príprave takmer všetkých jedál a bez ních si svoj život už ani nevieme predstaviť. Panvica je neoddeliteľnou súčasťou naších domácností či už grilujete mäso, ryby, zeleninu alebo robíte sladké lievance. Aké druhy panvíc existujú, aký je rozdiel medzi drahšou a lacnejšou panvicou a ešte mnoho iného sa vám pokúsimeobjasniť.
Klasické panvice
Klasické panvice vám poslúžia asi na všetko. Či už si robíte na raňajky praženicu alebo pripravujete rezeň či steaky. Klasickú panvicu by mal doma vlastniť každý, pretože vám poslúži v každej situácii. Avšak, treba mať na pamäti, že nikdy nenahradí grilovaciu či inú z panvíc. Ide o akýsi zlatý stred. Ak chcete byť „profesionál“ a venovať sa gastronómii trošku hlbšie, siahnite po ďalších panviciach, ktoré sú aktuálne na trhu.
Palacinkové panvice
Ide o panvice s nízkym okrajom. Sú určené na vyprážanie placiek, palaciniek či lievancov. Nízky okraj umožňuje jednoduché a najmä rýchle obracanie vyrábaných jedál. Nie je však vhodná na vyprážanie rezňov, na to slúžia iné druhy panvíc.
Woky
Hovorí vám to niečo? Starším ročníkom možno nie, no pre mnohých je to jeden z trendov modernej kuchyne. Ide o masívnu panvicu, ktorá sa používa na prípravu ázijských jedál. Zatiaľ čo obyvatelia Ázie tam hádžu všeličo, aj morské potvory, v našich končinách prevláda najmä mäso a zelenina. Ako si správne vybrať wok? Wok panvice sú zväčša veľkých rozmerov, keďže sa tam pripravuje jedlo pre viacerých, no existujú aj menšie alternatívy. Pre bežnú štvorčlennú rodinu stačí wok s priemerom do 30 centimetrov. Dbajte aj na dno, aby nebolo rovné ale vypuklé, pretože pri zahriati sa dno deformuje a panvica sa tak začne hojdať. Nikto predsa nechce hojdaciu panvicu, že?
Grilovacie panvice
Najlepšie sa steaky vytvárajú na samotnom grile, alebo keď gril nemáte, postačí aj grilovacia panvica. Panvicu spoznáte ľahko, má totiž hranatý povrch kvôli miestu naviac a žliabky, ktoré imitujú gril. Mäso sa vďaka nim nedusí, práve naopak, praží sa presne tak, ako má. Existujú aj grilovacie obdĺžnikové panvice, ktoré sú určené na prípravu rýb.
Drahá vs. lacná panvica
Prvý rozdiel, ktorý spozoruje aj laik je cena. Výzorovo sa panvice podobajú, no prečo je jedna drahšia a druhá zas o polovicu lacnejšia? Zväčša za to môže materiál. Najčastejším materiálom na výrobu panvíc je hliník. Výhodou je dobré rozloženie tepla a najmä cena, no na druhú stranu sa po pár použitiach začínajú deformovať. Avšak, výrobcovia mysleli aj na to a na trhu sú už aj panvice z tvrdého hliníka, ktoré sú trvácnejšie a niektoré sú vhodné aj do umývačky riadu. Z vnútornej strany sú panvice potiahnuté oceľou, antikorom alebo teflónom. Ešte poznáme aj medené panvice, ktoré patria medzi tie najdrahšie a sú veľmi náročné na údržbu. Ak sa rozhodujete pre kúpu panvíc, odporúčame pozrieť sa na panvice NOIS, ktoré sú kvalité za rozumnú cenu.