Termín dekantovanie pozná veľa ľudí v súvislosti s vínom. Dekantácia je prelievanie vína do sklenenej karafy, vďaka čomu sa víno predýcha, uvoľnia sa chute a vône ukryté vo víne. Zároveň sa odstránia sedimenty, čo je prospešné najmä pri starších archívnych vínach.
Dekantácia je proces, ktorý je známy stáročia. Už Rimania nechávali dekantovať víno celé hodiny, aby víno vyprodukovalo arómu a zjemnilo taníny. Hodiny čakania ukončil až roku 2006 revolučný prevzdušňovač Vinturi, ktorý skrátil tento čas na sekundy.
Prevzdušňovač Vinturi je vyrobený zo živice, ktorá je bezpečná pre alkohol, je potravinárska, číra a na rozdiel od konvenčne navrhovaných výrobkov nie je Vinturi skonštruované z dvoch kusov. Podobá sa skôr na pevný kus fúkaného skla. Počas výrobného procesu sa zistilo, že ak je pri meraní prevzdušňovača Vinturi zaznamenaný posun o viac ako päť tisícin palca, produkt nebude fungovať. Z tohto dôvodu je každý vyrobený Vinturi prevdzušňovač individuálne testovaný, aby sa zabezpečilo správne prevzdušňovanie.
Vínový prevzdušňovač Vinturi umožňuje užiť si víno hneď po otvorení. Celé je to založené na vedeckom princípe (Venturiho efekt), podľa ktorého vznikol názov spoločnosti Vinturi. Venturiho efekt hovorí o tom, že tekutina zrýchli, keď prúdi zo širokej do úzkej oblasti. Keď víno v prevzdušňovači Vinturi zrýchli v jeho úzkej časti, nasáva vzduch z malých otvorov. Víno prechádzajúce medzi širokou a úzkou časťou prevzdušňovača vydáva zreteľný zvuk, zvuk miešajúceho sa vína a vzduchu. Tento zvuk spôsobuje vzduch vtiahnutý cez bočné vzduchové otvory a je to jedinečný identifikátor pre vínové prevzdušňovače Vinturi. Ak ho počujete, viete, že máte originálny prevzdušňovač Vinturi.
Vínový prevzdušňovač Vinturi zvyšuje chuť a vôňu vína. Pre človeka s vyvinutím zmyslom pre vône ale aj pre pravidelného konzumenta vína je rozdiel vďaka Vinturi okamžite jasný.